Srbija – Golubačka tvrđava

Čuvar Đerdapa kako je mnogi nazivaju, Golubačka tvrđava je jedna od najlepših srednjovekovnih tvrđava u Srbiji. Tvrđava je sagrađena na ostacima rimskog utvrđenja koje je imalo istu namenu kao i Golubačka trvđava da kontroliše kretanje Dunavom i ulazak u Đerdapsku klisuru. O vremenu nastanka utvrđenja nemamo precizne podatke ali se smatra da je sagrađene početkom XIV veka.

Srbija_Djerdap_Golubacka_tvrdjava_jednodnevni_izlet_Autobusom_povoljno_akcija

Takođe se ne zna sa sigurnošću da li je podigli Srbi ili Mađari? Tvrđava se prvi put pominje u Mađarskim izvorima 1335 god. i vezuje se za kralja Ludviga I. U okviru četvrte kule nalazi se pravoslavna kapela koja se povezuje sa pravoslavnim velmožom koji je izgradio ili učestvovao u izgradnji grada. Golubac se nalazio u okviru Lazareve Srbije da bi nakon Kosovkog boja pripao Turcima.

Srbija_Djerdap_Golubacka_tvrdjava_jednodnevni_izlet_minibusom_popust_akcija

Tokom XV veka grad je naizmenično prelazio iz hrišćanskih u muslimanske ruke. Tvrđava je pripadala srpskoj Despotovini sve do smrti despota Stefana 1427 god. Velika bitka 1428 god. dogodila se velika bitka za grad u kojoj je na Mađarskoj strani poginu Zaviša Crni, jedan od najpoznatijih Poljakih narodnih junaka.

Srbija_Djerdapska_klisura_Golubacka_tvrdjava_jednodnevni_izlet_Autobusom_povoljno_akcija

Tvrđava je izgrađena lepezasto i činili su je gornji i donji grad, iznad kojih se uzdiže gornji grad sa kulom poslednje odbradne. Utvrđenje ima 9 kula koje su sagrađene u ranijim fazama gradnje ali i artiljerisku kulu koji su sagradili Turci nakon osvajanja. Nakon Prvog svetskog rata nedaleko od grada probušen je tunel a magistralni put prolazio je kroz tvrđavu sve do 2016 god. kada je otvoren novi tunel i saobraćaj konačno izemšten.

Srbija_Djerdap_Golubacka_tvrdjava_jednodnevni_izlet_Autobusom_povoljno_grupa_odmor

Poslednja obimna rekonstruckija završena je u martu prošle godine a tvrđava je postala jedan od najposećenijih bez obzira da li se radi o domaćim ili stranim turistima. Golubačka tvrđava vekovima stražari na ulazu u najveću Evropsku klisuru, Đerdap i predstavlja prvorazrednu turističku destinaciju. Ukoliko krenete put istočne Srbije obiđite Golubački grad koji će vas zadiviti svojom veličinom ali i lokacijom na brdima gde se Dunav sa širine od 5 km sužava na svega 300 m.

Serbia_Iron_gates_Golubacka_tvrdjava_jednodnevni_izlet_Autobusom_povoljno_akcija

 

Fotografije: jun 2019