Srbija – Kremna, Šarganska osmica

Prva pruga u Srbiji izgrađena je na relaciji Beograd – Niš (243 km) a zvanično je otvorena 1884 god. Iako je ova pruga odavno modernizovana i ne postoji u svom izvornom obliku, vožnjom vozom Šarganskom osmicom možete osetiti kako „čelični zmaj“ kroti planinske visove.

Srbija_Kremna_Sarganska_osmica_jednodnevni_izlet_akcija_autobusom_povoljno
Stanica Šargan Vitasi spremno dočekuje putnike

Trasa čiji deo danas predstavlja muzejsko-turistički kompleks pruga uzanog koloseka nekada je bila deo pruge Užice – Višegrad – Sarajevo. Ostaci stare pruge uklonjeni su 1974 god. a danas je osposobljen deo pruge od stanice Mokra Gora do stanice Šargan Vitasi u dužini do 15.4 km. Osnovna karakteristika ove pruge je zapravo način na koji je osmicom savladana visinska razlika.

Srbija_Kremna_Sargan_Mecavnik_jednodnevni_izlet_akcija_autobusom_povoljno
Pruga uzanog koloseka ima više lokomotiva, od originalne parne do poznate dizel lokomotive

Vožnja traje oko sat vremena i za vreme vožnje prolazi 22 tunela, pet mostova i pomenutu visinsku razliku od 300 m. Pruga prolazi kroz zaštićeni park prirode Mokra Gora i Šargan koji se prostire na teritoriji tri planinske lepotice (Zlatibor, Tara i Zlatar). Prilikom vožnje prolazite kroz predivne planinske predele ispresecane brzim rečicama ali i vodopadom Veliki Skakavac čija visina iznosi 25 m.

Srbija_Kremna_Sarganska_osmica_jednodnevni_izlet_akcija_minibusom_popust
Najveći broj vožnji obavi zaprovo ova stara „Dizelka“

Kompletna obnova i priprema za turističke namene završena je 2003 god. Letnja sezona traje od aprila do oktobra dok je zimska izuzetno kratka i traje od kraja decembra do kraja januara.

Srbija_Kremansko_prorocanstvo_Sarganska_osmica_jednodnevni_izlet_autobusom_povoljno
Stanica Jatare odlično mesto za kratak predah i fotografisanje

Nedaleko od Mokre Gore nalazi se i etno selo Drvengrad koje je sagradio naš poznati reditelj Emir Kusturica za potrebe snimanja filma „Život je čudo“ i koje se često obilazi na putu za Šargan. Tokom letnje sezone ovu izuzetnu atrakciju poseti i uživa u vožnji vozom više od 80 000 posetilaca. Vožnja vozom uzanog koloseka sa povremenim pauzama za slikanje i odmor predstavlja više nego prijatno iskustvo koje će te sigurno dugo pamtiti.

Srbija_Kremna_Sarganska_osmica_jednodnevni_izlet_akcija_autobusom_first_minute
Vijugava pruga sa blagim usponom uspeva da savlada 300 m visinske razlike

 

Fotografije: april 2019