Srbija – Niš, Saborna crkva Sv. Trojice

Niš je treći grad po broju stanovnika u Srbiji posle, Beograda i Novoga Sada. Grad se nalazi u Niškoj kotlini na obalama reke Nišave na važnoj raskrsnici puteva. U Nišu postoji više pravoslavnih hramova, međutim Saborna crkva je najvažnije mesto proslave brojnih hrišćanskih praznika.

Srbija_Nis_Saborna_crkva_jednodnevni_izlet_autobusom_akcija

Crkva građena od 1856 do 1872 god., kao trobrodna bazilika sa pet kupola a posvećena je prazniku Sv. Trojca. Poštovani episkop Janićije dao je veliki prilog i pozvao imućnije ljude da pomognu izgradnju hrama kakvog je Niš bio dostojan.

Srbija_Nis_Saborna_crkva_jednodnevni_izlet_autobusom_popust

Na crkvi je postavljeno pet zvona, prvo je bilo poklon kneza Milana, drugo je bilo izliveno od zarobljenog turskog oružja a preostala tri su darovale Nišlije. Na gornjoj galeriji crkve nalaze se dve kapele i to na severnoj strani kapale Jovana krstitelja a na južnoj kapela posvećena Simeonu Mirotočivom.

Srbija_Nis_Saborna_crkva_jednodnevni_izlet_autobusom_first_minute

Crkva je freskopisana tek tridesetih godina prošlog veka. U crkvi se nalazio veličanstveni ikonostas 12 x 19 m, koji se sastojao od 54 ikone. Hram je nekoliko puta stradao a najveću destrukciju doživeo je za vreme Savezničkog bombardovanja 1944 god. i tokom velikog požara 2001 god. kada je crkva izgorela do temelja.

Srbija_Nis_Saborna_crkva_jednodnevni_izlet_autobusom_last_minute

Nakon obnove koja je trajala pet godina hram je ponovo osveštan 2006 god. Saborna crkva u Nišu pleni svojim arhitektonskom lepotom spolja ali i skladnim freskopisom koji ovu crkvu čini posebnim duhovnim mestom.

Srbija_Nis_Saborna_crkva_jednodnevni_izlet_autobusom_povoljno

Fotografije: Septembar 2020