Srbija – planinska lepotica Golija

Golija je planina na jugu Srbije, udaljena je 32 km severno od grada Novog Pazara. Najviši vrh planine je Jankov kamen 1833 m. Postoji više verzija kako je planina dobila ime. Prema jednoj ime je dobila zbog velike površine – Golema planina – Golija.

Srbija_Golija_Zimovanje_2021_Odmor_First_minute
Predivan dan nas docekuje kada smo stigli na planinu

Netaknuta prostranstva prekrivena šumama Hrasta, Bukve, Smrče, Omorike dom su brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Na Goliji se mogu sresti lisice, divlje svinje, vukovi ali i medvedi.

Srbija_Golija_Putovanje_Zimovanje_2021_Odmor_First_minute
Snegom pokrivenu visoravan narusavaju ostri vrhovi Komova u susednoj Crnoj Gori

Na planini se izdvajaju tri klimatska regiona, dolinski sa brdskim do 700 m sa umereno-kontinentalnom klimom, prelazni od 700 do 1300 m kao i planinski region preko 1300 m gde je klima značajno oštrija tokom zimskih meseci. Planina predstavlja izuzetnu vazdušnu banju i posećena je kako leti tako i zimi.

Srbija_Golija_Zimovanje_2021_Odmor_First_minute_autobusom_skijanje_povoljno
Vrh Odvracenice sa manjim barom na ski stazi

Sneg se na planini zadržava gotovo pet meseci sa prosečnom visinom od 105 cm. Odvraćenica predstavlja manji ski centar sa 7 staza na 1700 m visine.

Srbija_Golija_Zimovanje_2021_Odmor_Last_minute_autobusom_skijanje_povoljno
Nocna voznja ka vrhu Jankov Kamen 1833 m

Netknuta priroda i beskonačni mir su glavne atrakcije ove planinske lepotice. Zimovanje na Goliji predstavlja spoj rekreacije i aktivnog zimovanja. Zato zimovnje na ovoj planini koju ne odlikuje masovni turizam predstavlja pravi odmor u zdravom okruženju. 🙂

Srbija_Planina_Golija_Zimovanje_2021_First_minute_aktivni_o_autobusom_skijanje_povoljno
Setnja Odvracenicom pored strme ski saze

 

Fotografije: januar 2017