Srbija – planinski masiv Kopaonik

Planinski masiv Kopaonik ili kako ga još zovu Srebrna planina nalazi se na jugu Srbije, visine 2017 m – Pančićev vrh. Planina je bogata raznim rudama koje se na ovim prostorima eksploatišu još od 2000. god., od dolaska rimljana na ove prostore.

Srbija_Kopaonik_Planinarenje_Odmor_Zimovanje_2021
U daljini Pancicev vrh sa „belom kuglom“

Upravo zbog velikog broja rudnika gde je kopana ruda planina je dobila ime Kopaonik. Na planini su pronađene ruševine brojnih srednjovekovnih utvrđenja i crkava. Na 1800 m nalazi se arheološki lokalitet Nebeske stolice u okviru koga su istraženi delovi civilnog naselja kao i ranohrišćanska bazilika, III / IV vek. Unutar bazilike pronađeni su ostaci raskošnog mozaika.

Srbija_Kopaonik_Planina_Planinarenje_Putovanje_Zimovanje_2021
Zvono na lokalitetu Nemeske stolice

Pronađeni su ostaci crkve Sv. Petra i Sv. Pavla u Krivoj reci. U selima Zaplatina, Kadijevac, Suvo Rudište, Bela reka pronađeni su ostaci okana i rudarske aktivnosti rudokopa Gvozdac. Nacionalni park Kopaonik predstavlja važan prirodni rezervat sa brojnim biljnim i životinjskim vrstama. U nacionalnom parku na visini od 1500 m nalazi se treći vodopad po visini u Srbiji, Jelovarnik sa visinom od 71 m.

Srbija_Kopaonik_Planina_Izlet_Planinarenje_Putovanje_Zimovanje_2021
Ostaci ranohriscanske bazilike datuju se u kraj III i početak IV veka

U široj oblasti Kopaonika nalze se brojne banje sa termalnim izvorima. Najpoznatije banje su Vrnjačka banja, Mataruška banja, Sirjanaska banja, Jošanička banja, Lukovska banja i Kuršumlijska banja. Ski centar na Kopaoniku je najveći u Srbiji, sa odličnim stazama koje su pripremljene kako za prosečne skijaše tako i za profesionalce. Na planini postiji 62 km staza koje su uređene za alpsko i nordijsko skijanje. Sistemima za veštačko osenžavanje pokriveno je više od 90% staza. Skijaški liftovi na Kopaoniku mogu da prevezu do 34 000 skijaša na sat.

Srbija_Kopaonik_Planinarenje_Putovanje_Zimovanje_2021_Autobusom
Predivan pogled na južne padine planine u pravcu vrhova Šatorice i Oštro koplje

Zimovanje na ovoj planinskoj lepotici predstavlja uživanje u divljoj prirodi ali i mogućnost koršćenja brojnih atraktivnih sadržaja koji se mogu sresti samo u najmoderinijim skijalištima sveta.

Srbija_Kopaonik_Uzivanje_Hoteli_apartmani_Planinarenje_Putovanje_Zimovanje_2021
Jedno od rudarskih okana sa tradicionalnim natpisom – Srećno

 

Fotografije: jul 2009