Srbija – prelepa planina Povlen

Planina Povlen nalazi se u zapadnoj Srbiji 30 km jugozapadno od Valjeva. Od Beograda Povlen je udalje 120 km tako da se za 2 sata može stići do ove prelepe planine. Povlen ima tri dominantna vrha a to su mali (1347 m), srednji (1301 m) i veliki Povlen (1271 m).
Srbija_Planina_Povlen_Valjevo_Izlet_autobusom_jednodnevni_povoljno_akcija
Pogled na pitome vrhove povlena
Planina Povlen je deo Valjevskih planina koje se protežu zapadno ka mačvanskoj ravnici. Inače Valjevske planine pored Povlena čine Maljen i Jablanik koje su međusobno povezane. Povlen nema izrazito visoke vrhove ali je sama planina teško prohodna. Tokom nemirnih vremena u planinu su se sklanjale brojne hajdučke čete.
Srbija_Valjevo_Planina_Povlen_Jednodne_Izlet_autobusom_povoljno_akcija
Zimska idila
Manastir Pustinja nalazi se nedaleko od Povlena i dugo je živeo mirnim životom skriven od turaka u zagrljaju šumskih prostranstava. Planina je ispresecana brojnim kanjonima od kojih je najpoznatiji kanjon reke Trešnjice pre svega po svojoj lepoti ali i kao stanište beloglavog supa.
Srbija_Planina_Povlen_Planinarenje_Izlet_autobusom_jednodnevni_povoljno_akcija
Pogled na Jablanik
Planina Povlen je mesto gde možete naći predivne planinske staze koje često posećuju planinari ali i ljubitelji prirode. Povlen je jako privlačna planina kako leti tako i zimi.
Srbija_Planina_Povlen_Izlet_autobusom_aktivni_odmor_etno_selo_povoljno_akcija
Pogled na Medvednik
Često se tokom zimskih meseci uželimo leta a tokom leta obrnuto, zato smo ovaj put za vas pripremili jednu prelepu šetnju snežnim Povlenom.
Srbija_Planina_Povlen_Izlet_autobusom_povoljno_akcija_setnja
Na magistralnom putu odakle uglavnom krecu pesacke ture

Fotografije: februar 2006