Srbija – Sjenica, Krstarenje Uvcem, vidikovac Molitva

Zapadna Srbija je poznata po netaknutoj prirodi cistim rekama i planinama. Jedan od najlepših izleta u ovom delu naše zemlje je obilazak reke Uvac i Krstarenje Uvcem. Reka Uvac izvire izvire podno Jadovnika a protiče pored Zlatara i uliva se u reku Lim. 1_Srbija_Sjenica_reka_Uvac_vidikovac_molitva_izlet_akcija_autobusom

Reka je poznata i po tome jer je dugo bila granica između Srbije i Turske pre oslobođenja. Danas je ovaj kraj poznat po čistoj vodi reke Uvac na kojoj su sagrađena tri veštačka jezera. Krstarenje ovim jezerima a presvega menadrima Uvca predstavlja poseban doživljaj.

2_Zapadna_Srbija_Zlatar_krstarenje_Uvcem_vidikovac_molitva_izlet_povoljno

Dok krstarite brodićem koji kao da lebni iznad reke oko vas se smenjuju leva i desna obala sa po nekom šupljimom tj. pećinom od kojih je najpoznatija Ledena pećina. Kada je vedro veći broj Beloglavih supova stražara nadleće meandre koji tek tada dobijaju pun smisao. Nekada su bili pred istrebljenjem a danaz zahvaljujući rezervatu i brojnim čuvarima imam više od 500 Beloglavih supova.

3_Balkan_meandri_reke_Uvac_vidikovac_molitva_jednodnevni_izlet_prolece

Da bi obi ovaj izlet bio potpun potrebno je da posetim i jedan od najlepših vidikovaca u Srbiji a to je Molitva. Iako iznad Uvačkih meandara ima više vidikovaca Molitva je jedan od najlepših i najpoznatiji.

4_Poseti_Srbiju_Sjenicki_sir_reka_Uvac_vidikovac_molitva_izlet_minibus

Tek kada se popnete iznad krivudave reke zapravo imate pravi osećaj kako meandri izgledaju i tek tada možete da osetite svu moć prirode i reke Uvac koja ih je stvorila. Nalkon obilaska klisure i vidikovac obavezno svratimo u Sjenicu, malenu varoš na rubu Pešterske visoravni gde se pravi nadaleko poznati Sjenički sir, paprika u pavlaci i brojni drugi specijaliteti ovog tradicionalno stočarskog kraja. Tek kada smo zadovoljili dva čula a to u ovim krajevima nije teško polako napuštamo Sjenicu, Uvac i preko Zlatara spuštamo se u dolinu Zapadne Morave.

5_Srbija_Uvac_hotel_Borovi_team_bilding_izlet_druzenje_prolece_2022

Fotografije: oktobar 2021