Srbija – Sremski Karlovci, vinarija Bajilo

Sremski Kralovci se nalaze na padinama Fruške gore 10 km južno od Novoga Sada. Ovaj bajkoviti gradić koji danas ima svega 9 000 stanovnika, poznat je po brojnim baroknim građevinama, gostoprimstvu ali i dobrom vinu. Srbi koji su živeli vekovima u Habzburškoj monarhiji borili su se da očuvaju svoj kulturni i nacionalni identitet ali kada su u pitanju bili moda i svakojake evropske novotarije po mnogo čemu su se ugledali na Beč. Na Bečkim dvorovima oduvek su se služila kvalitetna vina.

Srbija_Sremski_Karlovci_Vinarija_Bajlo_Bermet_izlet_autobusom_akcija
Ulaz u podrum Bailo

Kada govorimo o razvoju vinogradarstva na ovim prostorima priča seže daleko u prošlost. Prve vinograde zasadili su Iliri koji su pre rimljana živeli na ovim prostorima. Pisani izvori nam precizno govore da je ipmerator Marko Aurelus Probus početkom III veka pre.n.e doneo vinovu lozu iz južne Italije u Srem. Nakon propasti Rimskog carstva na ovim prostorima naseljava se Slovensko stanovništvo koje se takođe bavi uzgajenjem vinove loze. Tokom srednjeg veka tačnije nakon Kosovskog boja Srbi sa prostora Metohije i ostalih okupiranih oblasti, koji su bili dobri vinogradari doseljavaju se u okolinu Fruške gore.

Srbija_Sremski_Karlovci_Vinarija_Bajlo_Bermet_izlet_grupa_povoljno_akcija
Prostorija za prijem gostiju sa autenticnim vagonim koji je nekada sluzio za prevoz grožđa

Nakon velikih seoba Srba krajem XVII i sredinom XVIII veka Sremski Karlovci postaju centar srpske aristokratije koja se po mnogo čeumu ugledala na carski Beč. Proizvodnja i konzumiranje kvalitetnih vina na prostoru Fruške gore razvija sa manjim prekidima do danas. Iako danas postoji više dobrih proizvođača vina i aktivnih vinskih podruma u gradu, vinarija Bajilo zauzima posebno mesto. Ova porodična vinarija nije poznata samo po proizvodnji odličnog vina iz svojih vinograda već i po izvanrednom ambijentu podruma koji se nalazi u srcu Sremskih Karlovaca. Porodica Bajilo se doselila iz Dalmacije 1966 god. u Sremske Karlovce.

Srbija_Sremski_Karlovci_Vino_Bajlo_Bermet_izlet_autobusom_akcija
Među brojnim kvalitetnim vinima aromantizovano vino Bermet zauzima posebno mesto

Današnja generacija ove vredne porodice je zapravo četvrta generacija koja se bavi vinogradarstvom i proizvodnjom vina. Sa velikim iskustvom ali i entuzijazmom proizvode veliki broj kvalitetnih vina od kojih 65 % čine domaće sorte. Ukupna površina vinograda danas iznosi 22 ha. Od belih sorti vina najpoznatiji je Italijanski rizling, Rajnski rizling kao i autohtona sorta Sila. Među crnim vinima zastupljni su domaći Portugizer, Vranac, Kaberne Sovinjon. Još jedan od daleko čuvenih proizvoda je aromatizovano vino Bermet koje se krajem XIX veka služilo na evropskim dvorovima.

Srbija_Sremski_Karlovci_Vinarija_Bajlo_Bermet_izlet_autobusom_vodic
Ulazak u vinski podrum 50 m dužine u kome je konstantna temperatura 11 stepeni

Vinarija Bajilo nalzi se u podrumu iz 1864 god. u centru grada čija je dužina 50 m a što je najvažnije za čuvanje vina konstantna temperatura iznosi 11 C. Ukoliko vas put nanese ili sa namerom tražite kvalitetno vino pronaćićete ga u podrumu Bajilo u krugu ove vredne i gostoljubive porodice.

Srbija_Vojvodina_Sremski_Karlovci_Vinarija_Bajlo_Bermet_izlet_akcija
Uvek interesantna priča Petra Bajila, ispred arhive vina, koju krasi ogromno bure kapaciteta 3 250 lit.

Fotografije: maj 2014