Srbija – Stari Ras, manastir Đurđevi Stupovi

Oblast starog Rasa nalazi se na jugozapadnom delu Srbije. Ime Ras potiče od stare srpske prestonice koja se nalazi iznad starog pazarišta desetak kilometara zapadno od grada Novog Pazara. U oblasti Rasa se pored stare prestonice nalaze i značajne crkve i manastiri (Petrova crkva, manastir Đurđevi Stupovi i manastir Sopoćani).

Srbija_Novi_Pazar_Jednodnevni_izleti_djurdjevi_supovi_autobusom

Manastir Đurđevi Stupovi predstavljaju prvu zadužbinu Stefana Nemanje nakon njegovog proglašenja za velikog župana. On je pre Stupova podigao dve starije svetinje u Toplici i to manastir presvete Bogorodice i crkvu Sv. Nikole. Izgradnja Đurđevih Stupova završena je 1171 god. a freskopis je oslikan 1175 god.

Srbija_Stari_Ras_Jednodnevni_izleti_djurdjevi_supovi_autobusom_akcija

Manastir je posvećen Sv. Đorđu a prema legendi kada je Stefan Nemanja bio zatvoren zavetovao se Sv.Đorđu da će njemu u slavu sagraditi hram na dominantnom bregu koji je jedno mogao da vidi iz zatvora. Manastir u arhitektonskom smislu predstavlja poseban spoj Vizantijskog (istočnog) i Romaničkog (zapadnog) tipa gradnje kojim započinje Raška škola.

Srbija_Pazar_Jednodnevni_izleti_manastir_djurdjevi_supovi_povoljno

Manastir je poznat po svojim spečifičnostima: visokim kulama (stupovima) po kojima je kasnije dobio ime, nepravilom obliku oltarskog prostora kao i specifična elipsasta kupola koja je sagrađene jedino na ovom manastiru. Freskopis u crkvi je gotovo u potpunosti uništen a manji delovi preneti su u Narodni muzej u Beogradu. Manastir je dogradio kralj Dragutin i oslikao pripratu tako da se on smatra drugim ktitorom manastira. Manastir je stradao krajem XVII veka nakon velikog Austro-Turskog rata i ostao je pust gotovo dva veka.

Novi_Pazar_Jednodnevni_izleti_djurdjevi_supovi_minibusom_sa_vodicem

Iako je mnogo stradao veći deo manastira obnovljen je u nekoliko navrata a sami stupovi nisu restaurirani u potpunosti zbog nemogućnosti izvođenja verodostojnog izgleda. Đurđevi Stupovi su velika svetinja čija lokacija i pogled na okolne planine predstavlja izuzetno iskustvo.

Srbija_Novi_Pazar_Jednodnevni_izleti_djurdjevi_supovi_popust

Fotografije: avgust 2020