Srbija – Toplica, Đavolja varoš

Đavolja varoš se nalazi na jugu Srbije u Topličkom okrugu. Pre više miliona godina ovo područje bilo je uticajem jakih vulkanskih aktivnosti. Međutim, ova čudesna formacija nastala je spiranjem vode nakon što je šuma posečena (erozija). Ovaj fenomen je vrlo redak u svetu i u Evropi ga ima na još par mesta ali je Đavolja varoš najvećih dimenzija i stoga najreprezentativnija.

Srbija_Toplica_Djavolja_varos_autobusom_jednodnevni_izlet_akcija

Pored kamenih kula poznata su dva jaka izvora lekovite vode. Pored „okamenjenih svatova“ u neposrednoj blizni pronađena su okna Saskih rudara iz XIII veka. Tokom više stotina godina pre nego što je nauka dala naučno objašnjenje o nastanku formirale su se brojne legende.

Srbija_Toplica_Djavolja_varos_minibusom_jednodnevni_izlet_povoljno

Najpoznatija je ona da stubovi predstavljaju okamenjene mladence koje je zaustavila božja ruka zbog greha jer su se zapravo venčavali brat i sestra. Brojne su legende o crvenoj vodi čija crvena boja dolazi zbog velike koncentracije rude gvožđa.

Srbija_Toplicki_okrgu_Djavolja_varos_autobusom_jednodnevni_izlet_popust

U blizini Varoši nalazi se Prolom banja i Lukovska banja. Lokalitet je pod zaštitom države od 1959 god. a od 1995 god. zvanično dobija stastus prirodnog dobra od izuzetnog značaja. Na lokalitetu se nalaze brojne staze koje vas vode do nekoliko prelepih vidikovaca odakle se pruža pogled na okolne planine.

Srbija_Djavolja_varos_autobusom_jednodnevni_izlet_first_minute

Na jugu Srbije nalaze se brojne banje, kao i mnogi arheološki lokaliteti tako da svakako imate priliku da obiđete više znamenitosti od koji je najpoznatija Đavolja varoš.

Srbija_Toplica_Djavolja_varos_autobusom_jednodnevni_izlet_last_minute

Fotografije: septembar 2012