Srbija – Toplica, Prolom banja

Toplica sa svojim danšnjim središtem u gradu Prokuplju poznata je po termalnom vodama od davnina. Upravo zbog brojnih izvora tople vode čitav okrug i reka nose ime Toplica. Najpoznatija banja je Prolom banja koja se nalazi na padinama planine Radan na magistralnom putu Niš – Priština.

Srbija_Kursumlija_Prolom_Banja_jednodnevni_izleti_autobusom_povoljno_akcija

Ozbiljnija eksploatacija lekovitih voda počinje nakon završetka Prvog svetskog rata. Jedan od prvih većih smeštajnih kapaciteta u banji, hotel Radan sagrađen je 1968 god. Ovaj hotelski smeštaj proširivan je nekoliko puta a danas ima gotovo 300 kreveta.

Srbija_Kopaonik_Prolom_Banja_izleti_minibusom_popust_akcija_termalna_voda_prolom_voda

Jedan od banjskih izvora ima kapacitet 11 lit. u sekundi a temperatura vode iznosi 29 C. U banji postoji više vidova terapija banjskom vodom i lekovitim blatom. Odlika Prolom vode je visoka alkalnost, dominacija hidrokarbonatnog jona kao i nizak sadržaj natrijuma.

Srbija_Prolom_Banja_jednodnevni_izleti_autobusom_gratis_vodic_bazeni_termini_terapije

Termo-mineralna voda u banji pomaže kod bubrežnih problema, problema sa organima za varenje, reumatizma kao i kod kožnih bolesti. Stabilna fabrika vode kao i dobro organizovan hotelski i apartmanski smeštaj podigli su nivo usluge u banji na zavidan nivo.

Srbija_Prokuplje_Prolom_Banja_jdnodnevni_izleti_autobusom_hotelski_smestaj_apartmani

U blizini banje se nalazi i nadaleko čuvena Đavolja varoš kao i brojne druge atrakcije koje možete obići za vreme boravka u ovom banjskom lečilištu.

Srbija_Prolom_Banja_vikend_izleti_autobusom_povoljno_akcija_popust_zdravlje

Fotografije: septembar 2012