Srbija – Zlatibor, veličanstveni Gostiljski vodopad

Zapadni deo je Srbije je brdovit i pripada Dinarskim planinama. Jedna od najpoznatijih planina u ovom regionu je Zlatibor. Ova planina zauzima površinu od 1000 km2, a najviši vrh je Tornik (1496 m). Od centra Zlatibora 25 km istočno nalazi se selo Gostilje sa istoimenim vodopadom.

Srbija_Zlatibor_Gostiljski_vodopad_izlet_autobusom_akcija_povoljno
Gostiljski vodopad u prolece

U Gostilju danas živi nešto manje od 300 stanovnika koje vodi poreklo od doseljenika koji na ove prostore dolaze krajem XVII veka. U ovom selu rođen je Dimitrije Tucović gde se danas nalazi njegova spomen kuća. Najpoznatija atrakcija ovog kraja je prelepi Gostiljski vodopad koji meštani nazivaju Vrelo. Gostiljska reka formira vodopad 20 m visine u blizini ušća u reku Katušnicu.

Srbija_Zlatibor__vodopad_Gostilje_izlet_autobusom_akcija
Brojni slapovi i virovi dopunjavaju lepotu vodopada

Oko vodopada i manjih slapova nalaze se prešačke staze tako da se do različitih delova ovog predivnog vrela može prići gotovo sa svih strana. Igra vode preko vodopada, slapova, brzaka i virova najintenzivnija je u rano proleće.

Srbija_Zlatibor_Gostiljski_vodopad_izlet_autobusom_grupno_obilazak
Kristalno cista voda skakuce od slapova do uvala i supljina

Obilazak vodopada takođe je predivan početkom leta kada počinju vreli dani, a posetioci imaju idealnu priliku da uživaju u pogledu koji upotpunjava vazduh pun nedodirljive svežine.

Zapadna_Srbija_Zlatibor_Gostiljski_vodopad_izlet_autobusom
Za letnju svezinu vazduha pobrinuce se kapljice vode koje lebde svuda oko vas

Veliki broj naši i stranih turista dolazi na Zlatibor kako zimi tako i leti, ali pored skijanja i odličnih smeštajnih kapaciteta region Zlatibora krije i brojne prirodne lepote od kojih je Gostiljski vodopad jedna od lepših.

Srbija_Zlatibor_Gostiljski_vodopad_izlet_autobusom_planinarenje
Samo jedan od mnogih pogleda na slapove nakon velikog vodopada

Fotografije: mart 2019