lugano svajcarska izlet

Švajcarska – grad i jezero Lugano

Švajcarska – grad Lugano na istoimenom jezeru

Grad Lugano nalazi se na obalama istoimenog Jezera u italijanskom kantonu Tićino u Švajcarskoj. Lugano je udaljen od italijanske granice 6 km, od Milana 80 km a od grada Berna 250 km. Grad se nalazi na nadmorskoj visini od 270 m, danas ima 64 000 stanovnika i deveti je grad po veličini u Švajcarskoj.

Svajcarska_Lugano_Izlet_Jezero_Metropole_First_minute_akcija
Pešačka zona grada Lugana

Klima u Luganu je umerno kontinentalna. Ime grada prvi put se spominje u pisanim izvorima u VIII veku kada se pominje Langobardski kralj Lijutparnd. Još jedan dokument iz IX veku pominje grad pod nazivom Luansko dok je današnji naziv Lugano prvi put zabeležen krajem XII veka. Grad je dobio ime od švajcarske reči Lugano što znači sveta šuma.

Svajcarska_Lugano_Izlet_Jezero_Metropole_Milano_First_minute_akcija_autobusom
Izlged jedne „obične“ autobuske stanice, tako jednostavno

Na obalama jezera pronađena su brojna praistorijska naselja iz perioda neolita ali i iz kasnijih perioda. Na ovim prostorima živeli su Etrurci pre nego što su ih pokorili rimljani u prvom veku pre. n.e. Tokom srednjeg veka do 1433 god. Luganom upravljaju grofovi grada Koma. Grofovi Milana upravljaju gradom tokom XV veka. U narednim vekovima dolazi do borbe lokalnih vladara i sa italijanskim grofovima.

Svajcarska_Lugano_Evropske_metropole_Izlet_Jezero_Metropole_First_minute_akcija
Vožnja brodom po jezeru Lugano je pravi užitak

Moderna opština Lugano osnovana je 1803 god. Na centralnom Reformatorskom trgu nalazi se gradska kuća Lugana gde se sastaje savet 60 kancelara koji upravljaju gradom. Jezero Lugano podeljeno je između Švajcarske (63%) i Italije (37%) dugačko je 23 km a široko 5-6 km. Površina jezera iznosi 48 km2 a dubina jezera je 288 m. Oko jezera nalaze se Luganski alpi čiji najpoznatiji vrhovi San Salatore (912 m) i Mont Bre (925 m) predstavljaju izuzetne vidikovce sa pešačkim stazama i brojnim sadržajima za turiste koji mogu da uživaju u magičnom pogledu na jezero i vrhove okolnih Alpa.

Svajcarska_Lugano_Izlet_Evropski_gradovi_Jezero_Metropole_Last_minute_povoljno
Česma u gradskom parku

Putovanja koja organizuju naše agencije u okvriru obilaska gradova (metropole 2020) za vreme većih praznika kao što su nova godina, 1.maj (praznik rada), Uskrs o, 8. mart i dan državnosti najčešća su prilika da se obiđe magični Lugano. Obilazak ovog predivnog jezera i grada često se organizuje kao izlet iz obližnjih gradova na severu Italije kao što su Torino, Milano i Komo gde se najčešće boravi.

Svajcarska_Lugano_Putovanje_Izlet_Jezero_Metropole_First_minute_akcija_sopstveni_perevoz
Kratak predah na obali jezera

Fotografije: oktobar 2017