Tara: Drvengrad i Šarganska Osmica

Datum polaska

20.01. 2024.

Vreme polaska

Vreme trajanja

Full day (7+ hours)

Veličina grupe

Netaktuna priroda planinskih delovi Zapadne Srbije sve više postaje željena turistička destinacija. Jedan od simbloa predstavlja Kućica na Drini koja se nalazi nedaleko od Bajine Bašte. Planina Tara ujedno je i nacionalni park i gotovo je u potpunosti prekrivena šumom. Najviši vrh Tare zove se Zborište a njegova visina iznosi 1544 m. Brojne pešačke staze ispresecane su brzim planinskim potocima odličan su izbor za sve ljubitelje prirode. Planinu Taru možete doziveti i na još jedan specifičan način a to je iz voza. Šarganska osmica predstavlja 15.5 km rekonstruisane pruge uskog koloseka kojom saobraća voz na relaciji Mokra Gora – Šargan Vitasi-Mokra gora. Tokom ove voznje prolazimo kroz nestvarne predele, guste borove šume ali sa nekoliko stanica odakle se pruža predivan pogled. Voznja Šarganskim vozom predstavlja nesvakidašnje iskustvo koje će turisti dugo pamtiti. Svega 5 minuta vožnje od Mokre Gore nalazi zi se čuveni Etno kompleks „Mećavnik – Drvengrad“. U ovom prelepom etno kompleksu možete naći Restoran, bioskop, crkvu, pijacu, biblioteku ali i brojne ulice kojima možete šetati i istraživati njihova posebna ime. Imena trgova i ulica tiču se uglavnom stranih ali i domaćih svetskih pesnika, reditelja, glumaca, sportista itd. U okviru kompleksa nalaze se dva restorana od kojih onaj donji ili veći sa knjigama i bocam ne liči toliko na restoran sve dok ne zamirišu ukusna i na tradicionalan način pripremljena jela.

Prevoz turističkim autobusom ili minibusom, video & audio oprema, klima obilasci prema programu
Troškovi organizacije putovanja
Licencirani turistički vodič
Karta za vožnju Sarganskom osmicom
Ulaznica u etno kompleks Drvengrad
Individualni troškovi koji nisu predviđeni programom

Saraganska osmica

Polazak iz Beograda u 8:00 ispred vašeg smeštaja ili sa unapred dogovorenog mesta.

Vozimo se autoputem do skretanja za Valjevo odakle nastavljamo lokalnim putem koji prolazi kroz prelepe Valjevske planine sa kojih se pruža izvanredan pogled.

Na mestu koje se zove „Kapija Podrinja“, pravimo kratku pauzu za slikanje i vrlo brzo stižemo do moćne zelene reke Drine po kojoj i ova oblast nosi ime Podrinje.

Kapija Podrinja nadomak Valjeva u centralno-zapadnoj Srbiji

Kućica na Drini predstavlja objekat koji je sagrađen pre više od pola veka. Iako je nabujala Drina više puta odnela kućicu, omladina iz Bajine Bašte uvek izgradi novu! Današna kućica je sagrađena 2011 god. i od tada prkosi visokom vodostaju ove moćne reke.

Ova neobična kućica na reci je služila kao mesto za uživanje i odmor, pre svega mladića i devojaka koji su tražili svoj kutak daleko od roditeljskih kritiaka ili znatiželjnih komšija.

Časopis National Geography je 2013 godine organizovao fotografsko takmičenje na kome je  Kućice na Drini odnela pobedu i stekla svetsku popularnost.

Kucica na Drini na putu ka Tari, Drvengradu i Šarganskoj Osmici

Nakon uživanja na Drini, nastavljamo naš put preko planine Tare gde nas očekuju predivni pogledi na beskrajne šume – prave oaze mira.

Posle sat vremena vožnje, stižemo do Mokre Gore koja danas predstavlja početnu stanicu sada već poznatog voza Ćire.

Prugu uzanog koloseka (760 mm) završile su Austro-Ugarske vlasti od 1902-1906 godine. Ona je bila deo većeg železničkog sistema koji je povezivao Sarajevo, Višegrad i Užice.

Od 2003 godine, deo pruge u dužini od 15.5 km je rekonstruisan tako da se Muzejsko-turističkom vozom može putovati od Mokre Gore do stanice Šargan Vitasi i nazad.

Tokom vožnje, putnici će imati priliku da uživaju u predivnom pogledu kao i u prelepom prirodnom okruženju.

Voz prolazi kroz 22 tunela od kojih je najduži tunel posvećen kralju Aleksandru I.S obzirom na veličinu planinskog masiva, jedino rešnje tadašnjih inžinjera bilo je da voz kraćnim putem pravi osmice, i malo po malo, savlada visinsku razliku od 300 m.

Tokom svog putovanja, voz se kreće prugom u obliku broja 8. zbog čega je i dobio ime Šarganska osmica.

Nakon što završimo vožnju, uputićemo se do Etno kompleksa Mećavnik-Drvengrad.

Ovo čarobno mesto se nalazi na nadrmorskoj visini od 680 m i okruženo je znatno višim planinama.

Uživanje na Mećavnik Drvengrad sa Big Tours vodičem

Drvengrad je prvobitno sagrađen za potrebe snimanja filma „Život je čudo“, da bi nakon toga bilo dograđeno i preuređeno u moderan etno-turistički kompleks.

Dok šetate Drvengradom naićićete na crkvu posvećeno Sv. Savi, hotel Mećavnik, biblioteku, bioskop, bazen i restoran nacionalne kuhinje.

Sve ulice i trgovi u Mećavniku, nose imena naših pozantih pisaca, pesnika, reditelja i sportista.

 

Drvengrad ima za svakoga po nešto, a vole ga pogotovu hedonisti! Odlični restorani nude specijalitete domaće srpske kuhinje od kojih su neki nadaleko poznati – ribić u kajmaku ili srpska mućkalica!

Nakon odmora za ručak i lagane šetnje kroz kompleks, krećemo za Beograd glavnim magistralnim putem.

Rezervišite svoje mesto odmah i postanite deo ovog neponovljivog iskustva. Tara, Drvengrad i Šarganska Osmica vas čekaju!

Šarganski vozić na planini Tari

Satnica nije uneta
Nije pronađen ni jedan testimonijal
Rezerviši turu