Turska – arheološki lokalitet Hierapolis

Ovaj Grčki antički grad nalazi se u dolini reke Veliki Meander u jugozapadnoj Anadoliji. Grad je sagrađen na ovoj lokaciji zbog mineralnih izvora koji su do danas stvorili jednu od najpoznatijih geoloških formacija poznatih pod imenom Pamukkale. Frigijci su sagradili najstarije građevine sredinom VII veka pre.n.e. Tokom II veka pre.n.e. pripadao je Seleukidskom carstvu kad je grad počeo naglo da se razvija.

Turska_Hiera_polis_pamukkale_izleta_leto_2020_autobusom_akcija
Plan grada sa rasporedom objekata

Za vreme Antioha Velikog u grad su doseljene brojne jevrejske porodice iz Vavilona i Mesotpotamije. Grad postaje deo Rimskog carstva 133 god. pre. n.e. i važio je za izuzetno banjsko lečilište gde su boravili vrsni lekari. Za vreme vladavine imperatora Tiberija 17. god. grad je pogodio snažan zemljotres koji ga je ostavio u ruševinma. U gradu su boravili apostol Pavle i Filip koji je ovde razapet 80 godine.

Turska_Hiera_polis_izlet_letovanje_2020_autobusom_akcija
Gradska kapija još uvek odoleva vremenu

Nakon nekoliko razornih zemljotresa rimljani su obnovili grad koji sredinom III veka postaje važan trgovački i obrazovni centar a tada je brojao višeb od 100 000 stanovnika. Za vreme vizantijske uprave grad je bio takođe poznato središte sve do sredine XII veka kada su Hierapolis prvi put zauzeli Tuci Seldžuci.

Turska_Hiera_polis_izleta_leto_2020_autobusom_akcija_popust
Bogati su se od uvek sahranjivali u velikim mauzolejima

Nakon nekoliko sukoba sa Vizantijskom vojskom koja je bila potpomognuta Krstašima grad je bio pod upravom hrišćana sve do XIV kada konačno pada u Turske ruke. Prva istraživanja obavili su nemački arheolozi 1887 god. pod rukovodstvom Karla Humana. U gradu su istražene brojne antičke građevine poput amfiteatra, Nimfeuma, Plutonijuma, Apolonovog hrama kao i nekoliko nekropola.

Turska_Hiera_polis_izleta_leto_odmor_2020_autobusom_akcija_first
Širom polja rasuti leže antički sarkofazi

Obilazak Hierapolisa najčešće se organizuje kao celodnevni izlet iz poznatog turskog letovališta Kušadasija pod nazivom Pamukale i Hierapolis. Iako su Pamukkale poznata prirodna turističa atrkacija ostaci grada Hierapolisa vam mogu dočarati i ponekad vas iznenaditi dostignućima antičkih stanovnika grada.

Turska_Hiera_polis_izleta_leto_2020_autobusom_akcija_last_minute
U šetnji ulicama Hierapolisa

Fotografije: april 2019