Turska – Bodrum, Arheološki muzej, ostaci vizantijskog broda

Grad se nalazi u Turskoj provinciji Mugla na istoimeno poluostrvu. Preko puta Bodruma nalazi se Grčko ostrvo Kos. Tokom antičkog perioda grad se zvao Halikarnas i poznat je po jednom od sedam svetskih čuda staroga sveta – mauzoleju kralja Mauzola koji se nalazio ovde.

Turska_Egejska_obala_Bodrum_leto_2021_autobusom_avionom_akcija

U gradu je rođen i „otac istorije“ Herodot 484 god. pre. n.e. Tokom srednjeg veka grad se zvao Petronium i bio je središte brojnih hrišćanskih vojski sve dok ga nije zauzeo Sulejman veličanstveni 1522 god. Danas je grad poznat kao jedno od atraktivnih letovališta na Turskoj Egejskoj obali. U centru grada nalazi se masivna tvrđava u kojoj je smešten arheološki muzej.

Turska_Bodrum_tvrdjava_leto_2021_autobusom_avionom_first_minute

U tvrđavi je smešteno više odličnih stalnih izložbi koje verno oslikavaju burnu prošlost grada. Ovom prilikom ćemo govoriti o potopljenom Vizantijskom brodu. Vizantijiski brod potonuo je 626 god. nedaleko od Bodruma u blizini Jasiade.

Turska_Egejska_obala_Bodrum_letovanje_2021_autobusom_last_minute

Ostaci broda otkriveni su 1958 god. a istraženi su tokom nekoliko kampanja od 1961 do 1964 god. sa ukupno 3 533 zarona. Brod se nalazio na dubini od 39 m. Na osnovu preciznog mapiranja nalaza arheolozi su otkrili neverovatne detalje. Na brodu se nalazilo gotovo 900 amfora u kojima je uglavnom bilo transportovano vino.

Turska_Bodrum_leto_2021_odmor_apartmani_autominibusbusom_povoljno

Neke od amora imale su na sebi natpise šta se u njima nalazi a otkriveno je da su neke korištene više puta za različita dobra. Kada kažemo Bodrum najveći broj ljudi pomisli da predivno more i peščane plaže ali pored svojih prirodnih lepota grad i njegova okolina obiluju izuzetnim kulturnim nasleđem.

Turska_Bodrum_arheoloski_muzej_leto_2021_autobusom_avionom_popust

Fotografije: Avgust 2020