Turska – Kušadasi, Nacionalni park, Delta reke Veliki Meander

Kušadasi je jedna od popularnijih turskih destinacija na obali egejskog mora. Iz ovog letovališta moguće je obići brojne turističke atrakcije u okolini kao što su Milet, Pamukkale, Prijena, Didima, Efes, Bogorodičina kuća i Nacionalni park.

Turska_Kusadasi_letovanje_2021_odmor_autobusom_canakkale_first_minute

Na ulazu u nacionalni park Buyuk Menderes Delta 20 km južno od grada nalazi se Zevsova pećina. Nakon što prođete pećinu za turiste je omogućen pristup četiri prelepe plaže.

Turska_Kusadasi_leto_2021_odmor_autobusom_canakkale_last_minute

Tokom leta veliki broj turskih i inostranih turista posećuje ove plaže. Tri plaže su peščane a jedna je šljunkovita. Voda u nacionalnom parku je kristalno čista i u kombinaciji sa peščanim plažama predstavlja odlično mesto za uživanje.

Turska_Kusadasi_letovanje_2021_odmor_minibusom_canakkale_akcija

U nacionalnom parku postoji veliki broj biljnih i životinjskih vrsta. Neke životinje su se toliko navikle na turiste tako da je moguće videti divlju svinju kako šeta plažom u potrazi za ostacima hrane.

Turska_Kusadasi_leto_2021_super_odmor_autobusom_canakkale_povoljno

Nacionalni park je odlično mesto za uživanje i odmor u prelepom okruženju.

Turska_Kusadasi_letovanje_2021_odmor_autobusom_nocenje_u_canakkaleu_troja

Kušadasi je veoma živo, moderno letovalište, smešteno na severnoj obali Egejskog mora, udaljeno oko 90km od Izmira, trećeg po veličini grada u Turskoj. U prevodu njegovo ime znači Ostrvo ptica, a dobio je naziv po malom ostrvu koje je povezano sa kopnom uzanim nasipom. Od malog ribarskog sela, Kušadasi se, gotovo preko noći, razvio u poznato letovalište sa velikom lukom. Omiljena je destinacija turista iz celog sveta pa i Srba. To je grad sa popločanim pečackim ulicama punim prodavnica suvenira, kože, nakita i tepiha. Sve kuće se stepenasto spuštaju do zaliva. Stari deo grada predstavlja čudan splet neobičnih, uzanih i kaldrmisanih ulica sa kućama u otomanskom stilu, prepun malih restorana i turskih barova, odakle se često čuje i srpska muzika. Glavni ukras ovog lepog, čistog grada čini sedam predivnih peščanih plaža, od kojih su najpoznatije „Long beach“, „Ladies beach“, „Kustur beach“ i „Pamucak beach“, koje posebno privlače turiste. Po vedrom danu moguće je videti grčko ostrvo Samos, udaljeno nesto više od sat vremena vožnje brodom. Egejsko more koje zapljuskuje obale Kušadasija je izuzetno čisto i toplo, zbog čega ga podjenako vole i mladi i stari. Retki su gradovi koji na tako malom prostoru imaju mogućnost ludog provoda, dobrog šopinga i uživanja u prelepom moru.

Fotografije: avgust 2020