Turska – Kušadasi, ostrvo ptica

Južno do grada Izmira nakon 100 km nalazi se poznato Tursko letovalište Kušadasi. Grad se nalazi u oblasti Ajdin, na južnom i jugoistočnom delu istoimenog zaliva. Ime u prevodu znaci Ostrvo ptica i odnosi se na omanji rt. Istočno od grada pružaju se planine Pilav i Kalafat, a sa zapada se uzdiže planina Kese.

Turska_Kusadasi_Leto_2020_autobusom_last_minute_akcija_povoljno
Obnovljeno utvrđenje na ostrvu pticau centru Kušadasija

Zimi u gradu živi 35 000 stanovnika dok se leti penje i do 500 000 zahvaljujući prilivu domaćih i stranih turista. Do Kušadasija se stiže kopnom, morem i vazduhom. Turisti koji slete na aerodrom Adnan Menderes u Izmiru mogu prevesti taksijem ili autobusom do Kusadasija, a gradska luka je popularna stanica za turističke brodove koji krstare Mediteranom.

Turska_Kusadasi_Letovanje_2020_autobusom_last_minute_akcija_povoljno
Centar grada, luka i ostrvo prica preko puta

Dobra pozicija Kušadasija omogućava posetu brojnim antičkim lokalitetima (Milet, Didima, Prijena, Pamukale, Efes, Afrodizijas) što letovanju daje dodatnu draž. Preko puta Kusadasija se nalazi i grčko ostrvo Samos, odlična prilika za lep jednodriveni izlet.

Turska_Izmir_Kusadasi_Leto_2020_autobusom_last_minute_akcija_povoljno
Riblja pijaca nalazi u samom centru grada – Balik pazar

Kušadasi ima više od 100  hotela (registrovanih u Ministarstvu turizma), 250 pansionskih objekata, 3 turistička centra a svaki hotel bez obzira da li je u gradu ili na obali, ima bazen. Ukupno 33 plaže boje zlata koje se protežu 20 km pružaju sve pogodnosti za sport i rekreaciju: jedrenje, jahanje, surfing, ronjenje, tenis). Možete iznajmiti automobile, džipovi, motore i kao i svu nautičku opremu.

Turska_Kusadasi_Leto_2020_autobusom_odmor_first_minute_akcija_povoljno
Pored obale nalazi se novo šetalište koje vrvi od turista gotovo čitavog dana

Od antičkih spomenika možete videti ostatke Neopolisa, Agore, rimskih kupatila, akvadukte, a od otomanskih mali zamak na ostrvu golubova, tvrđava Mehmed paše (XVII. vek), ženska džamija (XVIII. vek) i hamami. Kušadasi predstavlja odličan izbor za povoljno letovanje u Turskoj, što se tiče cena hotela ali i uličnih radnji i barova one su pristojne čak i u najvišoj sezoni.

Turska_Kusadasi_Leto_2020_autobusom_last_minute_akcija_povoljno_izlet
Ulaz u trvrđavu na ostrvu ptica (Kuš – ptica, ada – ostrvo)

Fotografije: mart 2019