Turska – Marmaris, gradsko šetalište

Poznato Tursko letovalište Marmaris nalazi se u oblasti Mugla na jugozapadu Turske. Marmaris danas ima više od 30 000 stanovnika a tokom letnje sezone u gradu boravi veliki broj turista koji nekoliko puta prerasta broj stanovnika. Grad je osnovan u VI veku pre. n. e. i njegovo prvo poznato ime je Fiskos, kada je bio deo antičke Karije.

Turska_Marmaris_gradska_plaza_leto_2021_first_minute

U pisanim izvorima ostalo je zabeleženo da je grad opsedao i na posletku osvojio Aleksandar Veliki. Prostore grada tokom poznog srednjeg veka dugo držali su pod svojom kontrolom vitezovi Sv. Jovana, čije je glavno uporište bilo na grčkom ostrvu Rodos.

Turska_Marmaris_gradska_plaza_leto_2021_last_minute

Dolaskom sultana Sulemana Veličanstvenog grad i njegova okolina padaju pod Osmansku vlast. Maramaris je bio važna turska baza sve dok nisu osvojili Rodos i porazili Krstašku vojsku. Tokom Prvog Svetskog rata grad su bombardovali Francuski borbni brodovi, kada je značajno stradala stara tvrđava u centru.

Turska_Marmaris_gradska_plaza_letovanje_avionom_2021_akcija

Prelepa promenada u Marmarisu završava se na malom rtu gde se nalazi staro utvrđenje. Gradska plaža dugačka je nešto više od 3 km i predstavlja odlično mesto za kupanje.

Turska_Marmaris_gradska_plaza_letovanje_2021_autobusom_odmor

Pored plaže nalazi se uređeno šetalište sa modernom biciklističkom stazom i brojnim sadržajima koji Maramaris čine letovalištem sa odličnom infrastrukturom. Gradsko šetalište pradstavlja pravo mesto za ranu jutarnju ili večernju šetnju koju će sigurno upotpuniti predivan pogled na zaliv i guste borove šume.

Turska_Marmaris_pescane_plaze_leto_2021_povoljno_super_odmor

Fotografije: april 2019