Vatikan, Riznica vatikanskih muzeja

Vatikan je najmanja država na svetu sa površinom od 0.44 km2. Međutim u ova majušna država baštini veoma bogatu rizncu antičkih i srednjovekovnih umetničkih predmeta koji se čuvaju u Vatikanskim muzejima. Najveći deo zbirke Pape su sakupljale vekovima, da bi Vatikanski muzej zvanično osnovao Papa Pije VII početkom XIX veka. Muzeji se sastoje od izložbenih hodnika, Lapidarijuma i Nove zgrade.
Vatikan_Vatikanski_muzeji_obilazak_sa_lokalnim_vodicem_akcija_autobusom_evropski
Glavni ulaz u vatikanske muzeje
U delu koji nazivamo hodnicima, nalazi se više od 800 grčkih i rimskih antičkih skulptura. U lapidarijumu je izloženo više od 5000 paganskih i hrišćanskih predmeta sa natpisima. U novom delu muzeja nalaze se brojne statue od kojih je najpoznatija statua rimskog imperatora Avgusta koja je pronađena 1863 god. U okviru muzeja nalazi se i najstarija biblioteka u Evropi koja sadrži veliki broj antičkih i srednjovekovnih rukopisa.
Vatikan_obilazak_sa_lokalnim_vodicem_akcija_autobusom_evropski_gradovi_povoljno_first_minute
Rimska kopija poznate skulpture – Laokon i sinovi
Samo neka od najpoznatijih dela su: Biblija iz IV veka, Vergijijeva dela iz III – V veka, Jevanđelje po Mateju VI vek kao i brojna Ciceronova dela. Deo muzeja koji se naziva Rafaelove sobe zapravo su predstavljale odaje Pape Julija II. Ovaj naziv prostorije su dobile zato što je zidne ukrase ali i nekoliko fascinantnih slika nacrtao upravo umetnik iz Urbina (Rafaelo).
Vatikan_Muzeji_obilazak_Evropski_gradovi_vodicem_akcija_autobusom_Last_minute
Jedna od retko sacuvanih broznanih skulptura Herakla
Prva prostorija zove se Konstantinova soba koja je uglavnom posvećena Konstantinovim pobedama, bitka na Milvijevom mostu, predskazanje krsta ali i krštenje Konstantinovo. Druga prostorija naziva se Heliodorova soba gde je predstavljen Heliodorov progon, Oslobađanje Sv. Petra iz zatvora, susret sa Atilom. Treća prostorija ujedno je i najlepša naziva se soba Segnatura gde možete videti remek zidnog slikarstva kao što su Atinska škola, Vrline kardinala, Pаrnas, Rasprava. U poslednjoj sobi naslikan je požar u Borgu.
Vatikan_Muzej_akcija_povoljno_kulutra_Rim_Sikstinska_kapela_autobusom_Akcija
Rafaelove sobe, velicanstvena freska – Atinska skola
Siksitinska kapela predstavlja pravi dragulj Vatikanskih muzeja a izgradio je Đovani de Dolči krajem XV veka po nalogu pape Siksta VI. Svod Sikstinske kapele zauzima površinu od 800 m2 i oslikao je Mikelanđelo (1508 god.) u devet polja (1) Razdvajanje svetla od tame, 2) Stvaranje Sunca, Meseca i biljaka, 3) Odvajanje kopna od vode 4) Stvaranje čoveka, 4) Stvaranje čoveka 5) Stvaranje Eve, 6) Istočni greh 7) Nojeva žrtva 8) Potop 9) Nojevo pijanstvo). Veliki restauratorski radovi započeli su 1980 god. i trajali su 14 godina. Obilaskom Vatikanskih muzeja pruža vam se izuzetna mogućnost da doživite skulpture, freske i brojne druge umetnine najvećih majstora antičkog sveta ali i visoke renesanse na jednom mestu.
Rim_Vatikan_sa_lokalnim_vodicem_Evropske_metropole_akcija_autobusom_povoljno
U hodnicima vremena

Fotografije: septembar 2018