Grcka Hakidiki Olintos autobusom akcija

Grčka – Nea Mudanja, anticki grad Olintos

Grčka – Nea Mudanja, arheološki lokalitet Olintos

Ostaci Antičkog grada Olintosa nalaze se 10 km severno od Nea Mudanje na Halkidikiju. Antički grad se nalazi na brdu Megale Tumba pored sela Miriofito. Ruševine grada prvi put su istraživane 1902 god. Ovi prostori naseljeni su još od neolita a napušteni su tokom bronzanog doba. Neolitski period datuje se u III milenijum pre.n.e. a u ovim slojevima pronađeni su ostaci kuća od kamenih blokova kao i veliki količine ostataka monohromnih keramičkih posuda.

Grcka_Hakidiki_Leto_2020_Lokalitet_Olintos_autobusom_Polihrono_akcija_first_minute
Konzervirani ostaci grada Olintosa

Ovi prostori ponovo su naseljeni tokom VII veka pre. n.e. Nakon brojnih sukoba na ovom prostorima posle Grčko – Persijskog rata sredinom V veka grad se stabilizovao i počeo ponovo da se razvija. U vremenu koje je predhodilo osvajanjima Aleksandra Makedonskog grad je bio poprište čestih sukoba. Prva arheološka iskopavanja započela su 1928 god. i nastavljena u više sezona sve do 1939 god. Ova istraživanja obavljena se na površini od 5 ha kada je otkrivena i antička luka grada.

Grcka_Hakidiki_Leto_2020_Lokalitet_Olintos_autobusom_Pefkohori_akcija_first_minute
Aristokratske kuce imale su atrijume sa predivnim mozaicima

Iskopavanja su ukazala na visok nivo urabanizacije ovog grada, dve velike avenije nalazile su se na zapadnoj i istočnoj strani grada i bile su povezane manjim ulicama. Pored glavnih avenija nalazile su se manje kuće i radnjice. Kuće su imale spratove i dvorišta u kojima su se često nalazili mozaici izrađeni od rečnih oblutaka. Grad je bio važan trgovački centar i zato je bio zaštićen masivnim zidom od ćerpiča.

Grcka_Hakidiki_Letovanje_2020_Olintos_autobusom_Polihrono_akcija_last_minute
Mozaici su predstavljeni na različite načine od geometriskih motiva do ljudskih predstava

U centralnom delu gradskog jezgra nalazila se agora koja je predstavljala kulturno i političko središte grada. Na arheološkom lokalitetu nalazi se manji muzej koji na jedan sažet ali slikovit način predstavlja kompleksnu proštlost ovoga grada.

Grcka_Hakidiki_Leto_2020_Kasandra_autobusom_Hanioti_akcija_first_minute
Grad je stradao u vise navrata tako da je danas teško odrediti kojim gradjevniskim fazama pripadaju osaci obajekata

Veliki broj naših turista letuje na Halkidikiju što predstavlja priliku za sve ljubitelje arheologije i klasične Grčke kulture da posete ovaj antički lokalitet, koji se nalazi svega na 5 min. vožnje od glavnog puta koji vodi na Kasandru. Olintos predstavlja lokalitet na kome možete videti kao su zaprovo izgledali bogati i dobro organizovani rani gradovi antičke grčke na Halkidikiju.

Grcka_Hakidiki_Leto_2020_Sitonija_Neos_Marmaras_akcija_Last_minute_autobusom
Konjanik koje u mnogome podseca na Sv. Djordja

Fotografije: jul 2008