Bugarska – biser Bugarske obale, Sozopolj

Grad Sozopolj nalazi se na obali Crnog mora 30 km južno od grada Burgasa. U gradu danas živi oko 6000 stanovnika. Ovi prostori bili su naseljeni još u bronzanom dobu. Grci su grad nazvali Apolonia, takođe poznat kao i Apolonia Pontika ili Apolonia na Crnom Moru.

Bugarska_Sozopolj_Letovanje_akcija_First_minute
Ostaci drevnog grada

U gradu se nalazio na daleko čuveni hram posvećen bogu Apolonu. Početkom I veka n.e. u pisanim izvorima nailazimo na današnji naziv grada Sozopolis. Ubrzo nakon osnivanja grad postaje važan trgovački centar ali i poznata luka na Crnom moru.

Bugarska_Sozopolj_Leto_2020_akcija_First_minute_autobusom
Peskovite plaze Sozopolja

Apolonija je imala odlične trgovačke veze sa Miletom, Atinom, Korintom, Rodosom, Hiosom i Lezbosom. Veliki trgovački rival Apolonije bila je grčka kolonija Mesembrija koja se nalazila na mestu današnjeg grada Nesebra. Za vreme vladavine Aleksandra Velikog grad je uspeo da zadrži svoju nezavisnost. Rimljani su zauzeli grad 72 god. pre.n.e. Sozopolj je pretrpeo brojne izmene do kraja V veka kada hrišćanstvo postaje dominantna religija.

Bugarska_Sozopolj_Putovanje_Metropole_Leto_2020_akcija_Last_minute
Odmor i tradicija na jednom mestu

Grad je tokom ranog srednjeg veka bio pod jakim uticajem Konstantinopolja a kasnije pripada moćnom Bugarskom carstvu početkom XI veka. Turci zauzimaju prostore istočne Bugarske 1388 god. Nakon burnih dešavanja tokom XX veka, turizam u Bugarskoj dugo je bio nerazvijen.

 

Bugarska_Sozopolj_Putovanje_Metropole_Leto_2020_akcija_Last_minute_odmor
Kuca iz XIX veka sa visokom ogradom

Početkom 21 veka dolazi do izgradnje velikog broja hotelskih kapaciteta da bi nakon ulaske Bugarske u Evropsku uniju 2007 god. započeo intenzivniji razvoj primorija. Grad poseduje veliki broj hotelskih ali i apartmanskih smeštajnih kapaciteta kao i više restorana i barova. Pored uživanja na peščanim plažama imate mogućnost da šetate uskim ulicama sa raznim radnjicama ali i da obiđete neke od lokaliteta na kojima možete videti ostatke burne prošlosti grada.

Bugarska_Sozopolj_Putovanje_Metropole_Leto_2020_akcija_Last_minute_autobusom
Stari grad Sozopolj u daljini

Fotografije: maj 2013