Grcka Atos Sveta gora leto autobusom

Grčka – Sveta Gora, vrha planine Atos 2033 m

Grčka – Sveta Gora, vrha planine Atos 2033 m

Sveta Gora je autonomna monaška država u okviru Grčke, koja se rasprostire na poluostrvu površine 335 km2. Poluostrvo je dužine 60 km a širina se kreće od 7 do 12 km. Prema legendi Sveta Gora je nastala jedne prilike kada je Bogorodica plovila sa apostolom Jovanom a kada ih je oluja naterala da pristanu na obalu poluostrva Atos, nedaleko od mesta gde se danas nalazi manastir Ivirion.

Grcka_Atos_Sveta_gora_letovanje_2020_autobusom_first_minute_akcija_povoljno
Vrh planine Atos je često u oblacijma, pogled sa broda

Kada je Bogorodica izašla na obalu bila je oduševljena lepotom planine i tom prilikom je zamolila sina Isusa Hrista da ovo poluostrvo pretvori u njen vrt. Na osnovu pisanih izvora danas znamo da je Sveta Gora kao monaška zajednica osnovana sredinom X veka. Prvi manastir koji je sagrađen na Svetoj Gori je Velika Lavra. Na Svetoj Gori danas postoji 20 „velikih“ manastira kao i brojni manji manastiri i isposnice sa više od 2300 monaha.

Grcka_Atos_Sveta_gora_leto_2020_autobusom_last_minute_akcija_povoljno
Pogled na zapadne padine planine, negde na pola puta ka vrhu

Službeni jezik u ovoj autonomnoj monaškoj državi je Grčki a postoje i manjinski jezici i to: srpski, ruski, bugarski, rumunski i gruzijski. Odlazak žena na Svetu Goru je zabranjen i tako je od nastanka ove monaške države. Postojalo je nekoliko izuzetaka, zna se da je carica Jelena žena cara Dušana boravila na Svetoj Gori, a kao osnovni razlog navodi se kuga koja je harala Evropom zbog koje se Dušan sa bližnjima sklonio na Atos.

Grcka_Atos_Sveta_gora_Vrh_hodocasce_autobusom_first_minute_akcija_svetinja
Nedaleko od luke Dafni nalzi ne nekoliko manastira gde će vas monasi poslužiti kafom i cipurom

Takođe tokom Grčkog građanskog rata (1946-1949) na Atos su se sklanjale izbeglice među kojima je bilo i žena. Pored brojnih isposnica i pustih krajeva na poluostrvu, za monahe i vrh Atosa predstavlja značajno mesto molitve. Na vrhu planine često je temperaturna razlika ponekad i 20 stepeni u odnosu na primorski deo a izuzetak nisu i česte magle, kiša i sneg.

Grcka_Halkidiki_Atos_Sveta_gora_putovanje_2020_autobusom_first_minute
U momentu kada smo stigli na vrh izgradnja crkve još uvek je bila u toku

Ovi nezgodni vremenski uslovi uz božiju pomoć i danonoćnu molitvu gotovo da ne predstavljaju nikakvu prepreku monasima i vernim ljudima koji žele da pešače od mora (luka Dafni) pa sve do vrha planine Atos (2033 m).

Grcka_Solun_Atos_Sveta_gora_uranopolis_odmor_autobusom_akcija_minibusom
Na vrhu Atosa 2033 m, jako nevreme ne remeti volju i duh hodočasnika

Fotografije: septembar 2015