Grčka – Tesalija, veličanstveni manastiri Meteori

Manastiri Meteori dobro su poznati naši turistima jer se često obilaze u okviru izleta tokom letovanja na Olimpskoj regiji. Manastiri se nalaze u centralnoj grčkoj oblasti Tesaliji nedaleko od grada Kalambake. Pored umetničke vrednosti ovi srednjovekovni manastiri specifični su po tome što su sagrađeni na prirodnim geološkom formacijama. Ove stene stare su preko 60 miliona godina da bi kasnije dobile današnji oblik usled zemljotresa, vetrova i uticaja atmosferalija.

Grcka_Leto_2020_Meteori_Autobusom_akcija_first_minute_izlet_lokalni_vodic
Manastiri su zbog bezbednosti namerno sagrađeni na strimim liticama

Na ovim prostorima postoji više pećina od kojih je najpoznatija Teoptera gde su pornađeni ostaci ljudskih građevina stari 23 000 god. Ovi prostori kasnije su intenzivno su naseljeni tokom mlađeg kamenog doba. Srednjovekovni život na Meteorima započinje tokom XI veka kada na ove prostore dolaze prve askete koje su živele u pećinama i isposnicama. Veći broj monaha dolazi sredinom XIV veka sa Svete Gore koji počinju izgradnju prvih bogomolja.

Grcka_Putovanja_Leto_2020_Manastiri_Meteori_Autobusom_akcija_first_minute_izlet
Pogled na staze kojima se dolazi do manastira Veliki Meteor

Manastir Veliki Meteor sagrađen je na širokoj steni 1372 god. i bio je pogodno mesto za monahe koji su želeli da budu udaljeni od svetovnih iskušenja. Sredinom XVI veka sagrađen je manastir Varlaam koji je poznat po svojim relikvijama (prst Sv. Jovana i plećka Sv. Andrije). Manastiri Sv. Barbare i Sv. Nikole sagrđeni su takođe u XVI veku. Pozicija manastira imala je i odbrambenu ulogu jer se već krajem XIV osećala slabost Vizantije i nadmoć Osmanlija koje su veoma brzo zaposedale deo po deo teritorije nekada moćne imperije.

Grcka_Letovanje_2020_obilazak_manastira_veliki_Meteori_Autobusom_akcija_first_minute_izlet
Kupole manastirskog kompleksa iz XIV veka

Pre svega zbog bezbednosti u počeku prilaz manastirama je bio jako komplikovana. Često su korišćene merdevine ili mreže kojima su podjednako izvačeni roba ali i ljudi. Manastiri su do početka XIX veka imali striktna pravila koja su važila za monahe ali i za brojne hodočasnike. Prva žena kojoj je dozvoljeno da poseti Meteore bila je rumunska kraljica Marija 1921 god. Tokom XX veka mnoga pravila su promenjena a sagrađeni su brojni mostovi i stepenice kako bi bila olakšana poseta. Tokom srednjeg veka sagrađeno je više od 20 manastira da bi do danas opstalo svega šest i to četiri muška i dva ženska.

Grcka_Olimpska_regija_Leto_2020_Meteori_Autobusom_akcija_Last_minute_izlet_lokalni_vodic
Obnovljene vizantijske freske u spoljnoj priprati

Meteori su upisani na listu svetske kulturne baštine 1988 god. od kada ih obilazi veliki broj vernika ali i turista godišnje. Obilazak Meteora predstavlja spoj prirodnog čuda i veličanstvenih manastirskih kompleksa koje su izgradili ljudi. Pogled na okomite litice na kojima gordo stoje srednjovekovni manastiri ali i prostranu ravnicu ispod njih zauvek će vam ostati u lepom sećanju.

Grcka_Leto_2020_Meteori_Autobus_Povoljno_post_sezona_sok_ponuda_izlet_lokalni_vodic
Okomite litice same po sebi izgledaju veličnstveno, manastiri zapravo predstavljanu ljudsku krunu

Fotografije: jul 2010