Grčka – Lefkada, Vasiliki

Lefkada je četvrto po veličini grčko ostrvo u Jonskom moru. Ostrvo je 30 km dugačko i 15 km široko i zauzima površinu od 300 km2. Lefkada je odvojenа moreuzom širine 2 km. Pored dobro poznatih plaža (Porto Katsiki, Egremni, Kathisma, Milos itd.) na ostrvu postoje mnoge, manje pozante ali ne i manje interesantne, plaže.

Grcka_leto_2020_Ostrvo_Lefkada_first_minute_vasiliki_letovanje
Pogled na Vasiliki sa susednog brda

Vasiliki

Neke od njih se nalaze na jugu ostrva u blizini mesta Vasiliki koje se nalazi 4 km od grada Agios Petrosa i 21 km od glavnog grada Lefkasa. Stanovnici ovog malog ostrvskog grada uglavnom se bave turizmom, ribarenjem ali i uzgajanjem maslina.

Grcka_leto_2020_Ostrvo_Lefkada_Last_minute_vasiliki_letovanje
Vasiliki

U gradu se nalazi luka koja ga povezuje sa gradom Fiskardom na Kefaloniji. Vasiliki nema puno smeštajnih kapaciteta tako da turisti uglavnom borave u privatnim apartmanima.

Grcka_leto_2020_Ostrvo_Lefkada_ackija_popust_vasiliki_letovanje
Gradska plaža

Glavna „gradska“ plaža u Vasilikiju duga je nešto više od 1 km a u blizini se nalazi nekoliko manjih gotovo divljih plaža sa kristalno plavom bojom vode koje su kao stvorene za avanturiste i ljubitelje beskrajnog mira.

Grcka_letovanje_2020_Jonska_ostrva_Lefkada_first_minute_vasilik_odmor
Restoran u srcu Vasilikija

Lefkada je ostrvo koje je pokretnim pontonom spojeno sa kopnom tako da veliki broj naših turista koji borave na Lefkadi dolazi autobusom tokom letnje sezone. Ako se ipak odlučite da na letovanje idete avionom nedaleko od grada Lefkasa nalazi se aerodrom u Prevezi. Za sve vas koje ispunjava miran odmor daleko od gradske vreve na plažama sa tirkiznom bojom vode onda je Lefkada pravi izbor za vas.

 

Grcka_letovanje_2020_Jonska_ostrva_Belo_Ostrvo_Lefkada_first_minute_vasiliki
Kratak predah

Fotografije: jun 2019 godine