Turska – Bodrum, gradska tvrđava danas arheološki muzej

Bodrum se nalazi u jugozapadnom delu Turske u provinciji Mula. Nedaleko od grada nalazi se grčko ostrvo Kos. Za vreme antičkog perioda grad se zvao Halikarnas i prepoznatljivost je po jednom od seda svetskih čuda starog sveta koje se nalazi u gradu – grobnica kralja Mauzola.

Turska_Leto_2021_Kusadasi_bodrum_pesacne_plaze_first_minute_autobusom_avionom

Uprava po ovom kraju velelepne grobnice podiže u kasnim periodima naziva se Mauzoleji. Početkom V veka pre. n. e. u gradu je rođen Herodot – „otac istorije“. Tok srednjeg veka grad zvao je Petronije (tvrđava Sv. Petra) i bio je jedan od važnih uporista krstaških hrišćanskih vojnih sve dok ga početkom XVI veka nije zauzeo monosni osmanski vladar Sulejman Veličanstvenost.

Turska_Letovanje_2021_Kusadasi_bodrum_pesacne_plaze_last_minute_autobusom_avionom

Bodrum je danas prepoznatljiv kao jedna lepših destinacija za uživanje i odmori kada je Turska u pitanju. Prelepo gradsko šetalište završava se ulaskom u masivnu gradsku tvrđavu. Utvrđivanje je restaurirano i u mogućnosti spreman da doček turizma koji se pored prelepih plaža interesuje i za bogatstvo istog Bodrume.

Turska_egejska_obala_Leto_2021_Kusadasi_bodrum_pesacne_plaze_povoljno_autobusom

Arheološki muzej sa značajnim nalazištima iz praistorijskog perioda do srednjeg veka otvoren je za javost 60-ih godina i smešten je na gornjem gradu tvrđave. Muzej je poznat po brojnim nalazištima koji potiču sa potokalih brodova (osim brodova mahom srednjovekovnih – vizantijskih i osmanskih). Dok uživa u prelepom pogledu na grad Bodrum i okolinu pažnju će vam sigurno krenuti različiti simboli uzidani u gradske bede.

Turska_Leto_2021_super_odmor_bodrum_pesacne_plaze_first_minute_popust

Grbovi zastave, nadgrobni spomenici hrišćanskih ali i osmanskih vladara utkani su u bedeme i današine svetsko kulturno nasleđe. Kada se obuhvati Bodrum najveći broj putnika pomisli na letovanje, prelepo more i peščane plaže ali pored svojih prirodnih lepota grada i Njegove okoline obiluju bogatim antikima i srednjovekovnim spomenicima koja će biti prisutna u neka davana vremena.

Turska_Leto_2021__polupKusadasi_bodrum_pesacne_plaze_first_minute_avionom

Fotografije: avgust 2020