Turska – arheološki lokalitet Prijena

Grčki antički grad Prijena nalazio se u nekadašnjoj Joniji. Na padinama planine Mikale oko 6 km od reke Meander, nedaleko od poznatog letovalista Kusadasi, nalaze se ostaci nekada slavnog grada. Ovi prostori bili su naseljeni od ranije (XI vek pre.ne.), da bi tokom V veka grad bio član Delskog saveza koji je zapravo predstavljao Atinsku imperiju. Povoljan geografski položaj prepoznali su i persijanci koji su započeli izgradnju novog grada na ovoj lokaciji. Radovi su prekinuti dolaskom Aleksandra Makedonskog koji je zauzeo ove prostore.

Turska_Kusadasi_Izlet_Autobusom_anticki_grad_Priena_akcija_povoljno
Ispod okomite litice gordo stoje ostaci Atininog hrama

Pronađen je i natpis na kome piše „kralj Aleksandr ovaj hram posvećuje Atini Poliji“ i on se danas nalazi u britanskom muzeju. Tokom IV veka pre.n.e u gradu je uspostavljena demokratija tako što je gradom upravljao savet zvani „Prijenski narod“. Demokratski sistem Prijene bio je jednostavniji nego u Atini. Nakon smrti Aleksandra Velikog grad počinje da gubi na značaju da bi godine 155 pre.n.e ovi prostori podpali pod vlast Rimskog carstva. Nakon brojnih reformi u VI veku ovi prostori pripadaju Vizantijskoj imperiji do dolaska turaka koji ovaj grad zauzimaju u XIII veku.

Turska_Kusadasi_Izlet_Autobusom_Putovanja_2020_Priena_akcija_first_minute
Delovi stubova rasuti su svuda po lokalitetu

Prva arheološka istraživanja započeli su englezi sredinom XVIII veka. Istraživanjima je otkriveno da je grad već tokom IV veka dobio svoj pravougaoni oblik. Grad je bio okružen zidinama čija je debljina iznosila 2 m. Prijena je imala 6 glavnih ulica čija je širina bila oko 6 m, kao i 15 manjih ulica sa širinom od 3 m. Grad je bio snabdeven sa čistom vodim ali je imao i veoma dobar sistem odvoda otpanih voda.

Turska_Kusadasi_Autobusom_Antika_Priena_klasicna_grcka_akcijalokalitetet
Ostaci zabata anticke gradjevine ponovo na okupu

Pored brojnih grčkih hramova u gradu su pronađeni i ostaci sinagoge IV – VII vek. Glavne ulice su se ukrštale na velikoj agori koja je predstavljala centar javnog života grada. Ovaj arheološki lokalitet ostavlja poseban utisak zbog predivne lokacije na spoju strme padine i prostrane doline ali i zbog velikog broj kamenih delova nekadašnjih objekata.

Turska_Kusadasi_Jednodnevni_Izlet_Autobusom_anticki_grad_Priena_povoljno
Pogled sa lokaliteta u pravcu plodne doline

Dok šetate antičkim ulicama od kojih su neke u hladu borova svuda oko vas nalaze se ostaci stubova i zidova. Ponekad vam se može učiniti da kada bi imalo dovoljno vremena sve bi mogli ponovo da sklopite. Ovaj predivni antički grad pruža vam mogućnost da osetite svu moć nekadašnjih vladara u čije ime su ljudi gradili mnoge građevine od izuzetno tvrdog i kvalitetnog mermera.

Turska_leto_2020_Kusadasi_Izlet_Autobusom_Priena_akcija_povoljno_first_minute
Osnovne informacije ali i vise od toga mozete naci na lepo uredjenim tablama sirom lokaliteta

Fotografija: april 2019